Barnehus i tilpasset skala

I den nye bydelen Bendixminde ved Odder ligger det DGNB-sertifiserte barnehuset sentralt ved regnvannsbassenget, også kalt "Smilet", og skiller seg fra etasjeboligene rundt med sammenstillingen av flere små enheter med saltak.

Den høyeste av de små enhetene utgjør Børnehuset Bendixmindes "pedagogiske hjerte", som er rommet som samler husets øvrige enheter og fungerer som fellesområde for både barnehagebarn og barnehagebarn. Det er her man samles og møtes i yttertimene, og også her kan barna hjelpe til med anretning av mat. Rommet har himling og takvinduer som gir en hyggelig atmosfære til rommet. Det lyse og vennlige uttrykket er understreket av akustikkreguleringen med trelister på den indre gavlen og Troldtekt i taket. Også i det tilstøtende aktivitets- og motorikkrommet, som kan innlemmes i fellesrommet via doble dører, er taket ført til tak med takvindu. Her er det også blitt plass til en hems i det høye rommet. Troldtekt er brukt i alle rom for å regulere akustikken, og det gjennomgående materialet binder rommene sammen. Barnehagebarn er samlet i husene ut mot den store lekeplassen, mens de yngste barna bor på motsatt side av barnehuset.

 

Barnehus i ny bydel

Institusjonen er utformet i en enkel og rett frem arkitektur, som med en kombinasjon av svarte og termobehandlede trekledninger, glasspartier og mørke takflater danner en nedtonet og harmonisk bygningsenklave og samtidig skaper en vakker kontrast til de grønne beplantningene som over tid vil skyte opp rundt nybygget. Tre er et byggemateriale som bidrar til det totale CO2 -regnskapet for bygningen, men også til det uttrykksmessige og følelsen av «mindre» skala i det store.

Mot grupperommene utformes fasadene med varierte vinduspartier som avspeiler den indre bruken og med en fast, utvendig solskjerming i form av utheng og espalier som gir et raffinert spill mellom lys og skygge. Bebyggelsen tilføres dermed et levende, variert og moderne uttrykk i "barnehøyde". Barnehuset ligger sentralt i den nye bydelen Bendixminde, som ligger naturskjønn ved skog, elv og bakker. Områdets utforming er planlagt med fokus på biologisk mangfold.